Pileli nasıl yazılır TDK?
TDK’nın verdiği bilgiler ve güncel çevrimiçi sözlükteki bilgiler incelendiğinde, Pileli kelimesinin e sesiyle yazıldığı görülmektedir. Başka bir deyişle, “plied” kelimesinin doğru yazımı ve güncel olmayan yanlış kullanımı şu şekildedir: Pileli (yeni kullanım) Pilili (eski kullanım) 22 Temmuz 2023
Fileli mi pileli mi?
Türkçe Dil Kurumu’nun güncel sözlüğüne göre, “plili” kelimesinin anlamı şu şekildedir: – kıvrımı olan; katlama, pileleme. “Pileli” kelimesi yukarıdaki anlamda kullanılacaksa, doğru yazımı “pileli” olmalıdır.
Pili nedir TDK?
Pili, bir çeşit süsleme ve dikiş tekniği anlamına geliyor.
Pile ne demek TDK?
Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “pili” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “pile”dir. Uzun bir yolculuk için cep telefonunuzu şarjlı tutmak amacıyla yanınızda yedek bir batarya bulundurmanız iyi bir fikir olabilir.
Piliseli ne demek?
Pileli tesettür elbiseleri genellikle etek kısmında pile bulunan uzun ve bol kesimli tesettür elbiseleridir. Pile, kumaşın belirli aralıklarla katlanmasıyla oluşturulan dekoratif bir detaydır.
TDK hangi kelimeleri değiştirdi?
TDK’ya göre yaklaşık 2 milyon kelime barındıran güncel Türkçe sözlüğün 12. baskısında değiştirilen kelimelerden bazıları şöyle: Doğubeyazıt (eski) / Doğubayazıt (güncel) Horon vurmak (eski) / Horon tepmek (güncel) ) Çiğ börek (eski) / çi börek (güncel)Yeşil zeytin (eski) / Yeşil zeytin (güncel)Başlık (eski) / Başlık (güncellendi)Daha fazla makale…•21 Temmuz 2023
Pileli etek ne demek?
Pileli etek modelleri, ürün kumaşlarından birinin diğer kumaş parçasının üzerine katlanmasıyla tasarlanır. Kullanımı hayatın her alanında yaygındır. Farklı desen ve renklerde yapılabileceği gibi farklı katlama yöntemleriyle de yapılabilir.
Pileli etek yıkanır mı?
Pliseli giysiler, ister elde ister makinede yıkansın, son derece dikkatli davranılması gereken hassas giysilerdir. Bu nedenle, pliseli giysilerinizi yıkarken, kumaşınızın dokusuna ve rengine zarar vermeden Turkmatik yerel deterjanıyla yıkayabilirsiniz.
Plise nasıl yazılır?
Pilise TDK sözlükte ne anlama geliyor? Pilise kelimesinin TDK sözlüğüne göre birkaç anlamı vardır. Pilise kelimesinin kökeni Fransızcadır. Pilise kelimesinin Fransızca karşılığı Plissé’dir.
Erotizm ne demek anlamı nedir TDK?
Erotizm kelimesi, antik Yunan mitolojisindeki aşk tanrısı Eros’tan türemiştir. En geniş anlamıyla, hem iki farklı cinsiyetten bireylerin cinsel yakınlığında hem de tüm insanlar arasındaki dostluk ve aşk biçiminde aşkın tezahürlerini kapsar. Ancak bu kelime zamanla anlamını daraltmıştır.
Peyk TDK ne demek?
Kelime Anlamı: Peyk kelimesi, eski zamanlarda haberleşmede kullanılan, mesaj ileten veya ileten kişi veya haberci anlamına gelmektedir.
Pilin diğer adı nedir?
Kimyasal yapıları, boyutları ve elektriksel kapasiteleri büyük ölçüde aynı olan piller, ayrı ayrı pil gruplarına ayrılabilir ve bunlara PİL BLOĞU veya kısaca PİL adı verilebilir.
Pili mi pile mi?
Bir pile, kumaş ve kağıt gibi malzemelerde bir bölümün üst üste bindirilmesiyle oluşturulan bir kıvrımdır. Öncelikle giyim ve döşeme endüstrilerinde kullanılır.
Pahıl ne demek TDK?
Serseri, gezgin, giysi ve eşyanın kıymetini bilmeyen (kimse). Cephe savaşlarında kullanılan bir tür top.
Kibrit ne demek TDK?
Asıl anlamı kükürt olan maç kelimesi Arapçadan Türkçeye geçmiştir. Türkçedeki eş anlamlıları alışkanlık, hırsızlık, kükürt ve odluçöp’tür.
Denizlili nasıl yazılır?
Bu kelime sıklıkla Denizlili, denizlili olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Denizlili olmalıdır.
Kayyum nasıl yazılır TDK 2024?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.
Çiğ börek nasıl yazılır?
Adı Türkiye Türkçesi’nde kullanılırken, yanlış bir anlam kazanarak “çiğ börek” haline gelmiş; ancak daha sonra Türk Dil Kurumu tarafından yemeğin adı “çi börek” olarak değiştirilmiştir.
Eski ünvanı nasıl kullanılır?
Cevap: “Eski Devlet Bakanı…………, eski TRT Genel Müdürü……….” Kullanımınız doğrudur. Üst düzey görevlere atanan veya seçilen kişilerin, o görevden ayrıldıktan sonra bile bu isimlerle yaşamaya devam ettikleri bilinmektedir. “Eski”, tam anlamını önündeki kelimeyle birlikte taşıyan bir ifadedir.