Araştırmanın paradigması nedir?
Araştırma paradigması, bilimsel araştırmanın yürütülmesinin altında yatan ve çalışma nesnesinin tartışıldığı entelektüel çerçeveyi oluşturan yapıdır. Araştırma paradigması sosyal ve doğa bilimlerinde farklı şekillerde ortaya çıkar.
Kaç çeşit paradigma vardır?
“Bilimsel Devrimlerin Yapısı” adlı kitabında entelektüel çerçeveyi, teorinin özgül bir kavramı olarak tanımlıyor ve bunu yirmi tür paradigmada kullanıyor.
Paradigma nedir örnekleri nelerdir?
Paradigma algı mekanizması demektir. Herkesin paradigması farklıdır. Örneğin; Tren yolculuğunda bir baba üç çocuğuyla oturur ve sürekli ağlayan çocuklarına sessiz olmalarını söylemeden yolculuğuna devam eder; Ne kadar da umursamaz bir adam diyebilirsiniz.
Paradigma aşamaları nelerdir?
Kuhn’a göre, dört ana aşamada gelişmeyen bilgi bilimsel olarak kabul edilmeyebilir. Aşama: Bilim öncesi. Ön paradigmatik durum, bilimsel bir fikir birliğine varılmadan önceki dönemi ifade eder. … Aşama: Normal bilim. (En yaygın – bilim genellikle istikrarlıdır.) … Aşama 3: Depresyon. … Aşama: Devrim.
Bilimsel araştırmanın 5 basamağı nedir?
Bilimsel araştırma yöntemi; problemin belirlenmesi, gözlem yapılması, hipotez oluşturulması, hipotezin test edilmesi, teori ve genel yasaların belirlenmesi gibi farklı aşamalardan oluşmaktadır.
Nitel araştırma hangi paradigmaya dayanır?
Nitel araştırmada yöntem tümevarımsal bir yaklaşıma dayanır. Nitel paradigmada amaç bir konu hakkında ayrıntılı bilgi elde etmektir, çünkü araştırma esas olarak teoriler geliştirmek için yürütülür. Bu, genellikle benzersiz olayların araştırma konusu olarak belirlenmesi anlamına gelir.
Paradigma nedir kısaca açıklayınız?
Paradigma, hakikat ve gerçekliğin doğası hakkındaki varsayımları araştırılabilecek soruları ve bunların nasıl uygulanacağını ortaya koyan bir felsefe veya çerçevedir.
Thomas Kuhn’in paradigması nedir?
Kuhn’a göre paradigma bilimsel araştırmanın temeliydi ve paradigma kavramı bilim insanlarının kolektif olarak inşa ettiği bir konu üzerine modelde yatıyordu. Kuhn’a göre, “bir konu üzerine zihinsel veya kavramsal bir modele sahip olmak, o konu üzerine bir paradigmaya sahip olmaktır.”
Modernist paradigma nedir?
Modern paradigmanın temeli, evrensel, mutlak ve değişmez gerçeklere akıl ve bilim yoluyla ulaşılabileceği varsayımına dayanır. Doğanın, doğa bilimlerinin yöntemlerinin ilerlemesiyle dönüşümü, aynı yöntemlerin sosyal bilimlerde de taklit edilmesine yol açmıştır.
Yorumcu paradigma nedir?
Eğitim sosyolojisinde yorumlayıcı paradigma, makro düzeydeki paradigmaların (=işlevselcilik ve çatışma) eleştirilmesi sonucu ortaya çıkan yeni bir yaklaşım olup, mikro düzeydeki çalışmaları, anti-pozitivist ve göreli (=relativist) bilgi yöntemlerini ve inceleme konularını içermektedir.
Yapısalcı paradigma nedir?
Radikal yapısalcı paradigma, somut gerçekliğin tıpkı doğa gibi insan zihninin dışında bir yerde kendiliğinden var olduğunu varsayar. Radikal yapısalcı paradigmanın ilk ve en önemli hedefi, toplumsal ilişkilerdeki statükoyu eleştirmektir.
Paradigma bakış açısı nedir?
Paradigma, Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre “örnek, değerler kümesi” anlamına gelir. Bir soruna yaklaşım şeklimizi belirleyen bakış açımızı ifade eder. Paradigma kısaca bir dünya görüşü olarak da tanımlanabilir. Paradigma; Bir kavram, olay veya durum hakkında bir görüş oluşturmamızı sağlar.
Bilimsel araştırmada paradigma nedir?
Paradigma: Araştırmacıyı ve araştırma sürecini yönlendiren inanç sistemi veya dünya görüşü (Guba ve Lincoln, 1994): Bu dünya görüşü, olaylara ve hayata baktığımız penceremizdir. Hangi soruların hangi araştırma yöntemleriyle çözülebileceğini gösterir.
Pozitif paradigma nedir?
Doğa bilimlerinde uygulanan bilimsel yöntemin topluma da uygulanabileceğini ve toplumsal hakikatin bu yöntemle açıklanabileceğini savunan pozitivist paradigma; günümüz düşüncesini, dünya görüşünü, toplumsal, bireysel ya da kültürel bakış açısını en geniş anlamıyla etkilemiş bir düşünce biçimidir.
Eleştirel paradigma nedir?
Eleştirel paradigma, basmakalıp, insan yapımı tarihi, ekonomik, toplumsal ve kültürel değerlerin “sıradan” ve “normal” statüsünü sorgular. Genel olarak ideolojiyi eleştirerek, yabancılaşma, ticarileşme, baskı ve bastırma pratiklerini inceler.
Paradigma kavramı nedir kısaca?
Paradigma, hakikat ve gerçekliğin doğası hakkındaki varsayımları araştırılabilecek soruları ve bunların nasıl uygulanacağını ortaya koyan bir felsefe veya çerçevedir.
Araştırmanın tipleri nelerdir?
Araştırmanın kapsadığı döneme göre: İleriye dönük araştırma.
Nicel araştırma paradigması nedir?
Nicel araştırmada araştırmacının rolü, gerçeği kendisinden bağımsız olarak tarafsız ve nesnel bir şekilde sunmaktır. Nitel araştırmada gerçeklik, insan tarafından yaratılan bir yorumlama sürecidir. Bu nedenle, onu yaratan kişiden bağımsız olarak düşünülemez.
Thomas Kuhn’in paradigması nedir?
Kuhn’a göre paradigma bilimsel araştırmanın temeliydi ve paradigma kavramı bilim insanlarının kolektif olarak inşa ettiği bir konu üzerine modelde yatıyordu. Kuhn’a göre, “bir konu üzerine zihinsel veya kavramsal bir modele sahip olmak, o konu üzerine bir paradigmaya sahip olmaktır.”